Jörgen van Rijen soleert in Tan Duns Three Muses in Video Game

NRC spreekt van 'onthutsend meesterschap' in de recensie van het concert van 5 november 2021 met trombonist Jörgen van Rijen als solist. Het concert is terug te beluisteren op de website van het Zondagmiddagconcert op NPO Radio 4.
Jörgen van Rijen (foto: Renske Vrolijk) foto: © Renske Vrolijk/Royal Concertgebouw Orchestra
Jörgen van Rijen (foto: Renske Vrolijk) foto: © Renske Vrolijk/Royal Concertgebouw Orchestra

Three Muses in Video Game van Tan Dun is mede mogelijk gemaakt door het Eduard Painting en Marque Joosten Compositiefonds.

Wereldpremière

Speciaal voor solotrombonist Jörgen van Rijen schreef Tan Dun het werk voor trombone en orkest Three Muses in Video Game. Op 5 november 2021 beleefde het werk zijn wereldpremière. Jörgen werd begeleid door 'zijn' Concertgebouworkest onder leiding van Shiyeon Sung.

VIDEO – Een kijkje achter de schermen tijdens de repetitie. Jörgen aan het woord over de inspiratiebronnen voor Tan Duns Tromboneconcert.

Jörgen van Rijen over 'Three muses in video game'
'Spannend, groovy en spectaculair, met tussendoor mooie, zoete, chinees klinkende melodieën... Zo komen twee kanten van mijn instrument aan bod.'

– Jörgen van Rijen

Over dit concert

Het Concertgebouworkest en solotrombonist Jörgen van Rijen brengen een wereldpremière van Tan Dun. Dirigente Shiyeon Sung leidt ook Bartóks muziek uit De wonderbaarlijke mandarijn en utopieën van Isang Yun en Theo Verbey. Oorlog en geweld en het ongeremde plezier van dans en spel liggen dicht in dit contrastrijke programma dicht bij elkaar.

Beluister de radio-opname van het concert op 5 november j.l.

 

Concertgebouworkest
Shiyeon Sung, dirigent
Jörgen van Rijen, trombone

Theo Verbey - Lumen ad finem cuniculi
Tan Dun - Three muses in video game (opdrachtcompositie wereldpremière)
Isang Yun - Muak
Béla Bartók - Muziek uit 'De wonderbaarlijke mandarijn'

Utopische dansfantasie

Helden uit computerspelletjes trekken ten strijde in het virtuoze nieuwe tromboneconcert Three Muses in Video Game, dat de Chinese componist Tan Dun schreef voor het Concertgebouworkest en zijn onverschrokken solotrombonist Jörgen van Rijen. Tijdens het debuut van de Koreaanse dirigente Shiyeon Sung klinkt ook de utopische ‘dansfantasie’ Muak van haar landgenoot, de vrijheidsstrijder Isang Yun, waarin oost en west een vreedzaam verbond aangaan.

Wilde achtervolgingsscènes

Vlak na de Eerste Wereldoorlog schreef Bartók muziek voor een pantomime vol seks en geweld: De wonderbaarlijke mandarijn. De meesterlijke muziek met stadsgeluiden een wilde achtervolgingsscènes klinkt nog steeds eigentijds. Het verre oosten keert erin terug in de vorm van een rijke Chinees die onverwoestbaar lijkt, tot zijn lust bevredigd wordt.

Warm hart

Het openingswerk is van de Nederlandse componist Theo Verbey, die in 2019 overleed. In zijn Lumen ad finem cuniculi schijnt een verblindend licht aan het eind van de tunnel. Het warme hart van dit welluidende werk wordt gevormd door een slagwerkkwartet van marimba’s en vibrafoons.