Bijlmer Klassiek terugblik

Het Concertgebouworkest organiseert met het Bijlmer Parktheater de grenzeloze kamermuziekserie Bijlmer Klassiek. Op 14 mei wordt de eerste reeks afgesloten; we kijken alvast terug.
Acteur Kenneth Herdigein met op de achtergrond violiste Joanna Westers foto: Naomi Rijkaard
Acteur Kenneth Herdigein met op de achtergrond violiste Joanna Westers foto: Naomi Rijkaard

De cross-overserie Bijlmer Klassiek, die voorheen georganiseerd werd door soloaltviolist Michael Gieler, is door het Concertgebouworkest omarmd. In nauwe samenwerking met het Bijlmer Parktheater presenteerde het dit seizoen vijf succesvolle concerten, steeds met een andere orkestmusicus als curator. Muziekstijlen vloeien in elkaar over en er worden vruchtbare verbindingen gelegd met onder meer theater, dans en spoken word.

Het publiek weet de weg naar het Anton de Komplein goed te vinden.

Bijlmer Klassiek - The Extra Mile1 - The Extra Mile

Contrabassist Nicholas (Nicky) Schwartz trapte in oktober af met The Extra Mile, waarin hij optrad met soloklarinettist Olivier Patey, violiste Diet Tilanus, spokenwordartiest Zaïre Krieger, de Oekraïense pianisten Borys Fedorov en Tatiana Abayeva en jonge pianotalenten van de Davidsbündler Music Academy.


Bijlmer Klassiek - Bal Masqué2 - Bal masqué

Harpiste Anneleen Schuitemaker speelde met collega-strijkers in de sfeervolle voorstelling Bal masqué, waarin acteur Kenneth Herdigein het spannend maakte met Edgar Allan Poe’s griezelverhaal Het masker van de rode dood en Gregory Shaggy de Dood liet dansen op de klanken van Camille Saint-Saëns’ Danse macabre.


Bijlmer Klassiek - From Bachianas to Bossanova3 - From Bachianas to bossanova

Cellist Johan van Iersel bedacht From Bachianas to bossanova, een relaxte club night waarin hij samenspeelde met orkestmusici, jazz-zangeres Laura Polence, de gitaristen Daniel de Moraes en Breno Viricimo en saxofonist/fluitist Lucas Figueiredo Santana.


Bijlmer Klassiek - Deep River4 - Deep River

In Deep River speelde klarinettist Martin Fröst met pianist Daahoud Salim, jazz-zangeres Deborah J. Carter en het Alma Quartet muziek van o.a. Samuel Coleridge-Taylor en Benny Goodman.

Laatste editie dit seizoen

5 - Zuidoost thuis in Zuidoost

De laatste editie van dit seizoen was op zondagochtend 14 mei. Solohoornist Laurens Woudenberg, danser Rutkay Özpinar en musici als Emmanuel Boateng, Amaria Kabba, Sorin Spasinovici en Selim Doğru maakten een connectie tussen Zuidoost-Europa en Amsterdam-Zuidoost.

Komend seizoen worden opnieuw vijf verrassende concerten georganiseerd!