Het Concertgebouworkest op reis

Buiten zijn thuisbasis in Amsterdam, Het Concertgebouw, treedt het Concertgebouworkest vaak op in de mooiste en belangrijkste concertzalen ter wereld. Deze maand drie vertrouwde steden en één primeur!
Concertgebouworkest in de Philharmonie de Paris foto: Charles Dherouville
Concertgebouworkest in de Philharmonie de Paris foto: Charles Dherouville

Van 19 tot en met 22 februari reist het Concertgebouworkest met dirigent Paavo Järvi en violiste Lisa Batiashvili naar Wenen, Frankfurt, Parijs en Lyon. In de eerste drie steden is het orkest kind aan huis, maar het bezoek aan Lyon is een primeur: nog nooit speelde het orkest in die stad. Op het programma staan Beethovens Vioolconcert en de Vijfde symfonie van Prokofjev.

In Wenen speelt het Concertgebouworkest van oudsher meestal in de Musikverein, maar sinds 1980 ook steeds vaker in het ruim honderd jaar oude Konzerthaus. In het oude operahuis van Frankfurt am Main, de Alte Oper, trad het orkest inmiddels zeventien keer op. Vooral sinds 2006 bestaat er een hechte samenwerking.

In Parijs trad het Concertgebouworkest al zo’n tachtig keer op. Sinds 2015 is dat altijd in de Philharmonie, de prestigieuze concertzaal die dat jaar zijn deuren opende. Recent zijn de banden met de Philharmonie nog hechter aangetrokken: eind vorig jaar werd een duurzame samenwerking aangekondigd tussen deze zaal, het Orchestre de Paris dat er resideert, Het Concertgebouw en het Concertgebouworkest.

De tournee van deze maand wordt afgesloten in Lyon, waar het orkest nooit eerder in zijn bijna 135 jaar optrad. Het Auditorium Maurice Ravel werd in de jaren zeventig gebouwd voor het Orchestre National de Lyon in de toen gebruikelijke brutalistische stijl. De zaal werd ingehuldigd in 1975, maar was toen nog ongeschikt voor symfonische concerten. Dat is in recente jaren verholpen door renovatie en digitale technieken. Nu is het het bruisende cultureel centrum van Part-Dieu, het derde arrondissement van de derde stad van Frankrijk.