Damon Albarn: Symphonic Loops

Het Concertgebouworkest gaat een grenzeloos muziekavontuur aan met de veelzijdige singer-songwriter Damon Albarn en gastmusici als Afel Bocoum, Mamadou Diabaté en Mélissa en Ophélia Hié. De imposante Gashouder vormt het decor.

Op vrijdag 11 en zaterdag 12 februari 2022 slaat het Concertgebouworkest een nieuwe weg in met de Britse singer-songwriter, producer en componist Damon Albarn. Albarn heeft zich dankzij zijn eclectische muziekstijl en zijn beschouwende teksten ontwikkeld tot een van de meest invloedrijke en consequent interessante musici van het Verenigd Koninkrijk.

To explore new places... that is the adventure.
- Damon Albarn

voorafgaand aan de concerten In het nieuws

Damon Albarn werd bekend als frontman van de eigenzinnige Britse band Blur, waarna hij zich met de virtuele band Gorillaz en in uiteenlopende muziek- en theaterprojecten profileerde als een vernieuwer met een breed blikveld, die samenwerkt met musici van vele verschillende disciplines van over de hele wereld.

In nauwe samenwerking met Pierre Audi, creatief partner van het orkest, en dirigent André de Ridder presenteert het Concertgebouworkest een programma waarin allerlei aspecten van Albarns eclectische muzikale universum aan bod komen. Albarns creativiteit zal in de imposante Gashouder bovendien voor het eerst de confrontatie aangaan met een groot symfonieorkest in een veelkleurig concert waarin onder meer ook grootse orkestmuziek van de inspirerende Franse componist Olivier Messiaen klinkt.

Damon Albarn: Symphonic Loops belooft een uitzonderlijke avond te worden, met gastmusici als zanger/gitarist Afel Bocoum en koraspeler Mamadou Diabaté uit Mali en Mélissa en Ophélia Hié uit Burkina Faso, die met Damon Albarn meespelen in bezwerende stukken uit zijn repertoire.

Gastmusici
Christopher Robson (countertenor)
Afel Bocoum (zang, gitaar)
Cubain Kabeya (slagwerk, sampler)
Mamadou Diabaté (kora)
Papy Kalula Mbongo (djembe, slagwerk, sampler, kalebas)
Mélissa Hié (djembe, spleettrommel, sampler)
Ophélia Hié (pentatonische balafoon, synthesizer)
Lansiné Kouyaté (diatonische balafoon)
Baba Sissoko (tama, n’goni)

Informatie en kaartverkoop

De gashouder, Amsterdam

Over Damon Albarn

Als frontman van Blur en Gorillaz won Damon Albarn zes Brit Awards, twee Ivor Novello Awards en een Grammy Award. In 2007 ging zijn eerste opera Monkey: Journey to the West in première tijdens het Manchester International Festival, waarna de geheel in het Mandarijn gezongen productie succes oogstte in Parijs, Charleston en vervolgens bij English National Opera. De musical Wonder.land, een samenwerking met regisseur Rufus Norris, ging in 2015 in première in Manchester, de muziekproductie Le Vol du Boli met regisseur Abderrahmane Sissako in het Parijse Théatre du Châtelet in 2020.

Andere releases van Damon Albarn zijn Mali Music (2002), The Good The Bad and The Queen (2006), Monkey: Journey to the West (2007), Kinshasa One Two (2011), Rocket Juice & The Moon (2012), Dr Dee (2012), Africa Express Presents: Maison Des Jeunes (2013), Africa Express Presents: The Orchestra of Syrian Musicians (2016), Merrie Land (2018), Africa Express Presents: Egoli (2019) en zijn eerste solo-album Everyday Robots (2014). Op 12 november 2021 verscheen zijn nieuwe studioalbum, The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows.

Damon Albarn is medeoprichter van het label Honest Jons, produceerde muziek voor Gorillaz en Amadou & Mariam, componeerde de soundtracks voor de films 101 Reykjavik, Ravenous and Broken en was medeproducent en co-componist van Bobby Womacks album The Bravest Man In The Universe (2012). 

De Gashouder, Amsterdam

Damon Albarn: Symphonic Loops komt tot stand dankzij financiële ondersteuning van Ammodo.

Informatie en kaartverkoop

Deze pagina is bijgewerkt op vrijdag 11 februari 2022