Series 2023/2024

Bekijk de plannen van het Concertgebouworkest voor seizoen 2023/2024. We presenteren een divers en gevarieerd programma en verheugen ons op de ontmoeting met muziekliefhebbers van alle mogelijke achtergronden en leeftijden. Zowel in Het Concertgebouw als daarbuiten. 

Concertseries

In één keer alles regelen voor een prachtig muzikaal seizoen? Kies dan voor een van onze concertseries en krijg:

 • keuze uit de mooiste stoelen in de zaal
 • tot wel 25% korting ten opzichte van de losse concerten
 • als eerste de mogelijkheid om kaarten te bestellen voor een selectie extra concerten. 
 • flexibiliteit in het omzetten van uw concertkaarten.
 • de seizoensbrochure is ook als pdf beschikbaar.

maak uw keuze uit een van onze concertseries

Lees waarom Klaas al jaren een abonnement bestelt bij het Concertgebouworkest


Ontdek de selectie van Klaus Mäkelä

bruckner

Bruckner-cyclus

Op 4 september 2024 is het 200 jaar geleden dan Anton Bruckner werd geboren. Om dat te vieren voert het Concertgebouworkest binnen anderhalf jaar de symfonieën 1 tot en met 9 uit onder leiding van negen gerenommeerde dirigenten. Zo deelt het orkest zijn grote passie voor deze tijdloze muziek met het publiek van nu. Een historische cyclus – en u kunt erbij zijn, want hij is als serie te bestellen.

lees meer over de cyclus         bestel de serie


Gurre-Lieder

Van de 150 jaar geleden geboren Arnold Schönberg klinkt de overweldigende Gurre-Lieder onder leiding van conductor emeritus Riccardo Chailly − iets meer dan honderd jaar na de Nederlandse première onder leiding van Schönberg zelf.

Grote dirigenten, vertrouwd symfonisch

Komend seizoen leidt artistiek partner Klaus Mäkelä het orkest in zes programma’s, met naast Bruckners Vijfde symfonie ook Beethovens Derde symfonie ‘Eroica’ en muziek van Felix en Fanny Mendelssohn tijdens de Kerstmatinee. Mahlers Derde symfonie klinkt onder leiding van Mäkelä in zowel Amsterdam als Wenen. John Eliot Gardiner komt met zijn Monteverdi Choir terug voor Brahms’ Ein deutsches Requiem. Christian Thielemann leidt niet alleen Bruckners Achtste symfonie, maar ook de driedaagse Ammodo Masterclass voor aanstormende jonge dirigenten. Andere gastdirigenten die het orkest graag terugziet, zijn onder meer Marin Alsop, George Benjamin, Myung-whun Chung, Fabio Luisi, Joana Mallwitz, Trevor Pinnock en Jaap van Zweden.

Out of the box

Het Concertgebouworkest biedt in seizoen 2023/2024 concerten voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. Net als in 2022 start het zijn nieuwe seizoen met een gratis toegankelijke Opening Night, een openluchtconcert op een spectaculaire locatie in Amsterdam.

De concertformule Inside Out, waarbij het publiek te midden van de musici dirigent Iván Fischer omringt, was bij de lancering afgelopen februari een groot succes bij vooral jongere muziekliefhebbers, en vindt op 5 oktober twee keer plaats met werken van Debussy, Satie en Ravel.

Essentials

Voor wie nog niet veel ervaring heeft met orkestmuziek is er de serie Essentials, waarin je kennismaakt met meesterwerken die je gehoord moet hebben. Een keuzeserie van zes compacte concerten, zoals altijd eigenwijs ingeleid door presentator Thomas Vanderveken. Binnen de serie organiseren we twee concerten in nauwe samenwerking met jongerenvereniging Entrée.

Bestel de Essentials-serie

Bijzondere solisten

Antoine Tamestit (in Goebaidoelina’s Altvioolconcert), James Ehnes (in Mendelssohns Vioolconcert) en cellist Jean-Guihen Queyras (in Schumanns Celloconcert) soleren voor het eerst bij het Concertgebouworkest. Sopraan Lenneke Ruiten debuteert in Brahms’ Ein deutsches Requiem en komt een maand later alweer terug voor Il delirio amoroso van Händel.
Het orkest verheugt zich op de terugkeer van onder anderen sopraan Chen Reiss, mezzosopraan Jennifer Johnston, de baritons Christian Gerhaher en Matthias Goerne, de pianisten Emanuel Ax en Igor Levit en de violisten Vilde Frang en Frank Peter Zimmermann. Uit eigen gelederen soleert Olivier Patey in Mozarts Klarinetconcert, KV 622.

Klassiek voor kinderen

Voor de jongste generaties ontwikkelt het orkest steeds meer educatieve activiteiten, waaronder Schoolconcerten, Kinderconcerten (in de Kleine Zaal en de Grote Zaal) en de Familieserie.

Bestel de familieserie

Lees waarom Christel en Maarten elk jaar kiezen voor de familieserie

Muziek van nu

Het Concertgebouworkest heeft altijd graag samengewerkt met eigentijdse componisten. In seizoen 2023/2024 staat muziek van zeventien levende componisten op de lessenaars. Zo presenteert het orkest een programma rondom de eigenzinnige grand old man van de Nederlandse muziek, Theo Loevendie: naast diens Flexio klinken de Six Turkish Folk Poems in een orkestbewerking door Wilbert Bulsink. Het orkest verzorgt de Nederlandse première van het opdrachtwerk Latest van de Frans-Amerikaanse Betsy Jolas, en in het Altvioolconcert van Sofia Goebaidoelina maakt Antoine Tamestit zijn debuut als gastsolist bij het Concertgebouworkest.

Werk van levende componisten in 2023/2024

 • Carlijn Metselaar (1989)
  nieuw werk (Concertgebouworkest Young: opdrachtcompositie, wereldpremière)

 • Betsy Jolas (1926)
  Latest (opdrachtcompositie, Nederlandse première) 

 • Theo Loevendie (1930)
  Flexio en Six Turkish Folk Poems (wereldpremière van de orkestbewerking en prelude door Wilbert Bulsink) 

 • Sofia Goebaidoelina (1931)
  Altvioolconcert 

 • Joan Tower (1938)
  Fanfare for the Uncommon Woman

 • John Adams (1947)
  Fearful Symmetries

 • Arturo Márquez Navarro (1950)
  Conga del Fuego Nuevo

 • George Benjamin (1960)
  Concert voor orkest (Nederlandse première)
   

 • Unsuk Chin (1961)
  Spira (Nederlandse première)
   

 • Kelly-Marie Murphy (1964)
  Curiosity, Genius, and the Search for Petula Clark (Nederlandse première)

 • Jörg Widmann (1973)
  delen uit ‘Das heisse Herz’
  (Nederlandse première)

 • Thomas Larcher (1963)
  Symfonie nr. 2, ‘Kenotaph 

 • Jessie Montgomery (1981)
  Strum

 • Hawar Tawfiq (1982)
  M.C. Escher’s Imagination (opdrachtcompositie)

 • Ellen Reid (1983)
  o.a. The Shell Trial

 • Wilbert Bulsink (1983)
  orkestratie en uitbreiding van Theo Loevendie’s Six Turkish Folk Poems
  (wereldpremière van de nieuwe versie)

 • Samy Moussa (1984)
  Symfonie nr. 2 (Nederlandse première)

Composer in residence Ellen Reid

De Amerikaanse Pulitzer Prize-winnares Ellen Reid is komend seizoen composer in residence van Het Concertgebouw en het Concertgebouworkest. Tijdens haar verblijf in Amsterdam in het voorjaar van 2024 werkt ze onder meer met orkestleden samen in een kamermuziekconcert. Een compositieopdracht van het Concertgebouworkest zal leiden tot de wereldpremière van een nieuw werk in november 2024.

De samenwerking met Reid markeert een belangrijke en heuglijke ontwikkeling: de toename van vrouwelijke componisten op de orkestprogramma’s wereldwijd. Bij het Concertgebouworkest staan in seizoen 2023/2024 werken van elf vrouwen op de lessenaar.

Bijlmer Klassiek

Met veel plezier blijft het orkest de succesvolle cross-overconcerten in de reeks Bijlmer Klassiek organiseren in samenwerking met het Bijlmer Parktheater.