Kindermuziekdag 2023

Op zondag 22 januari bezochten kinderen van 2 tot en met 4 jaar het Concertgebouworkest voor een muzikale ontdekkingsreis. In een mysterieus kastje waren geheime klanken verborgen, een Klankkastje. Wat kwam daaruit tevoorschijn?
Concertgebouworkest Kindermuziekdag 2023 in de Amsterdamzaal met actrice Lotte van Dijck en violiste Eke van Spiegel foto: Renske Vrolijk/Concertgebouworkest
Concertgebouworkest Kindermuziekdag 2023 in de Amsterdamzaal met actrice Lotte van Dijck en violiste Eke van Spiegel foto: Renske Vrolijk/Concertgebouworkest

Presentatrice Lotte van Dijck heette iedereen welkom in de Amsterdamzaal en wees de kinderen op violiste Eke van Spiegel, die in een hoekje lag te slapen. ‘Zullen we haar wakker maken?’, vroeg ze de kinderen. Uit het Klankkastje haalde ze verschillende instrumenten, die verrassende geluiden maakten. Uiteindelijk was het de fluit die klinkt als die van een stoomtrein, waardoor Eke wakker werd.

Eke speelde viool en een viool heeft een, twee, drie, vier snaren. En wat kan Eke daar mooi op spelen! Lotte haalde haar gitaar tevoorschijn en weer telden de kinderen met de vingers mee. Een gitaar heeft wel zes snaren.

Lotte vertelde dat er aan de andere kant van de zaal nog ‘een stationnetje’ is, waarop iedereen een treintje vormde en naar de andere kant van de zaal liep. Daar wachtte actrice Reineke Jonker de kinderen op, om vervolgens voor te lezen uit het nieuwe voorleesboekje Daantje Dirigentje en een verhaal van een viool.

Ergens in een oud gebouw
woont Daantje Dirigentje.
Ze praat en werkt
en speelt en zingt
en danst en swingt
met elk instrument
en elk instrumentje...

Kinderen luisteren aan de piano tijdens KindermuziekdagToen het verhaal uit was, speelden pianist Jeroen Bal en Eke van Spiegel twee slaapliedjes, waarna Lotte van Dijck de ochtend afsloot; ze heeft geeuwende pappa’s en mamma’s gezien in de zaal…


Zwitsal

Daantje Dirigentje en een verhaal van een viool, werd van 16 tot en met 29 januari in het kader van de Nationale Voorleesdagen als cadeau meegegeven bij de aanschaf van Zwitsal-producten bij het Kruidvat. Het tweede boekje Daantje Dirigentje en een verhaal van een hoorn ligt vanaf maart in de boekwinkels.

Zwitsal is onderdeel van Unilever, een van de drie global partners van het Koninklijk Concertgebouworkest naast ING en Booking.com.


Ssst...slaapliedje Maantje tuurt