Klaus Mäkelä focust op Amsterdam en Chicago

Vanaf september 2027 is Klaus Mäkelä naast chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest ook music director van het Chicago Symphony Orchestra. Dat maakte het Amerikaanse orkest op 2 april bekend. Tot die tijd blijft hij chef-dirigent van het Oslo Filharmonisch Orkest en het Orchestre de Paris, naast zijn artistiek partnerschap bij het Concertgebouworkest.
foto: Milagro Elstak
foto: Milagro Elstak

Op 2 april 2024 benoemde het Chicago Symphony Orchestra (CSO) Klaus Mäkelä tot music director met ingang van het seizoen 2027/2028, waarmee hij Riccardo Muti opvolgt. Dat betekent dat hij zich vanaf september 2027 als titeldirigent zal concentreren op twee toporkesten.

‘Vanaf seizoen 2027/2028 vormen de samenwerkingen met het Chicago Symphony Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest mijn belangrijkste verantwoordelijkheden’, aldus Klaus Mäkelä. 'Tot die tijd blijf ik toegewijd aan mijn lopende betrekkingen bij het Orchestre de Paris en de Oslo Philharmonic.’

Het Concertgebouworkest en het Chicago Symphony Orchestra vormen voor Klaus Mäkelä een ideale combinatie die bijzondere mogelijkheden voor samenwerking opent.

Algemeen directeur Dominik Winterling:
‘Namens iedereen bij het Koninklijk Concertgebouworkest feliciteer ik Klaus Mäkelä en het Chicago Symphony Orchestra (CSO) van harte met deze prachtige benoeming. Vanaf 2027 zal Klaus met het Concertgebouworkest en het CSO twee absolute toporkesten onder zijn leiding hebben. Voor ons en voor Klaus is dat fantastisch nieuws, ook omdat wij altijd een goede band hebben gehad met het CSO en de concertzaal in Chicago, waar het Concertgebouworkest in 2019 nog heeft gespeeld.’