Made in America - online

Het Concertgebouworkest viert de energie, inventiviteit en diversiteit van de Amerikaanse muziek. Made in America, met symfonische concertstreams, kamermuziek en een pubquiz, vindt online plaats van vrijdag 28 tot en met zondag 30 januari.
Fragment uit de illustratie voor Made in America door Christopher DeLorenzo
Fragment uit de illustratie voor Made in America door Christopher DeLorenzo

Made in America online

Het hele weekend muziek uit de Verenigde Staten: we delen registraties van kamermuziek door onze musici, streamen de eerder geplande symfonische concerten vanuit Het Concertgebouw en openen vrijdagavond met een online pubquiz met kamermuziek. 

Een van de drie eerder aangekondigde orkestprogramma’s krijgt deels een andere vorm. Wegens coronabeperkingen kan Paavo Järvi het Concertgebouworkest niet dirigeren. Wij zijn heel dankbaar dat Klaus Mäkelä op korte termijn voor hem invalt.

Het programma van dat concert wordt deels aangepast. Als afsluitend werk klinkt Dvořáks in New York gecomponeerde Negende symfonie, ‘Uit de Nieuwe Wereld’. De symfonie wordt voorafgegaan door twee oorspronkelijk geplande werken, Fountain of Youth van Julia Wolfe (Nederlandse première) en het Klarinetconcert van Aaron Copland met Calogero Palermo, soloklarinettist van het Concertgebouworkest.

Iconische filmmuziek uit E.T., Star Wars en Vertigo

De overige twee concertprogramma’s vinden plaats zoals eerder aangekondigd. Onder leiding van Susanna Mälkki speelt het Concertgebouworkest Julia Perry’s Short Piece for Orchestra, John Adams’ Vioolconcert met soliste Leila Josefowicz en Charles Ives’ Tweede symfonie.

Stéphane Denève dirigeert blue cathedral van Jennifer Higdon en Peter Liebersons ontroerende Neruda Songs met mezzosopraan Kelley O’Connor, gevolgd door iconische filmmuziek van o.a. Erich Wolfgang Korngold (The Sea Hawk), Bernard Herrmann (Hitchcocks Vertigo) en John Williams (E.T. en Star Wars).