Masterclasses online

Het belangrijkste onderdeel van het online programma van Young in tijden van Corona zijn de individuele online masterclasses.
Masterclasses online

34 orkestmusici geven de 72 jong talenten van Young gedurende het jaar een aantal lessen. In de afgelopen maanden hebben er al meer dan 100 masterclasses plaatsgevonden.

Guus Jeukendrup, altviolist van het Concertgebouworkest, is gekoppeld aan twee Zuid-Europese deelneemsters: Teresa uit Portugal en Marta uit Spanje, beiden 17 jaar. Inmiddels heeft hij ze allebei al zes lessen gegeven.

“Het zijn allebei leuke, vlotte en leergierige leerlingen”, aldus Guus. Beiden willen ook graag verder studeren op een groot internationaal conservatorium en Guus helpt ze nu bij het voorbereiden van het auditierepertoire. “Ze spelen veel etudes en de belangrijkste klassieke soloconcerten voor altviool: Hoffmeister en Stamitz. Ik geef ze advies over vingerzetting, streekvoering, articulatie en frasering, maar vooral ook over expressie.

Guus Jeukendruk en Marta

Dat laatste is vaak een onderdeel dat nog achter loopt in ontwikkeling in vergelijking met hun technische vaardigheden. Ik geef ze ook extra etudes op waarmee ze de specifieke technische aspecten kunnen studeren. Hun reactiesnelheid is fenomenaal! Ze pikken alles wat ik zeg razendsnel op. Dat is hartstikke leuk om te zien. Ze zijn echt hongerig naar informatie en begeleiding.”

Guus houdt rekening met het feit dat ze ook nog een eigen altviooldocent hebben. “Ik zeg altijd dat ze mijn advies mogen opvolgen, maar dat ze uiteindelijk zelf moeten kiezen in overleg met hun eigen docent.”

Teresa uit Portugal zegt: “Het is een voorrecht om lessen bij Guus te volgen. Hij heeft mij al heel veel geleerd over techniek en vooral ook hoe dat toe te passen om mijn muzikaliteit te ontwikkelen. Hoe je een stuk goed kunt opbouwen. Ik kan echt zeggen dat ik dankzij hem enorm vooruit ben gegaan.”

Het is toch magnifiek dat door deze lessen Europa ineens zo klein wordt!

Toen Guus een paar maanden geleden begon met het geven van online lessen, was dat nog wel even wennen. Het is zoeken naar de juiste manier en soms is de geluidskwaliteit niet best. Maar inmiddels heeft hij er handigheid in gekregen en lukt het heel goed.

“Ik heb er zelf ook veel van geleerd”, zegt Guus.

Teresa en Marta zijn altijd stipt op tijd voor de online afspraak. Ze zijn zeer gedisciplineerd en serieus. “Het is toch magnifiek dat door deze lessen Europa ineens zo klein wordt! Ze vertellen over waar ze mee bezig zijn, over wat er speelt en zo krijg ik een idee hoe het leven van een tiener er een beetje uitziet op het Iberische schiereiland. En ik vind het heel fijn dat ik ze mag helpen bij hun muzikale ontwikkeling.”

Concertgebouworkest Young 2021 is alleen mogelijk dankzij de genereuze steun van particuliere schenkers, fondsen en bedrijven. Wij zijn alle schenkers zeer dankbaar voor hun bijdragen. Om ook in de komende jaren nieuwe lichtingen jong talent zonder kosten te laten deelnemen is uw steun hard nodig. Lees meer over steunen van Concertgebouworkest Young.