Nieuwe app: De nachtegaal

Op 9 april presenteerden we onze vijfde educatieve app, ontwikkeld in samenwerking met uitgeverij Follow a Muse. In deze app voor leerlingen uit groep 5 en 6 staan Igor en zijn betoverend zingende nachtegaal centraal. De muziek is van Theo Loevendie. De nachtegaal is gratis beschikbaar dankzij royale steun van schenkers.
Nieuwe app: De nachtegaal

Zaterdag 9 april

In aanwezigheid van veel mensen die bij de ontwikkeling van de app betrokken waren én hun (klein)kinderen werd de nieuwe app De nachtegaal officieel gelanceerd. Onder de gasten waren ook schenkers die de app mogelijk gemaakt hebben.

Na een inleiding door Directievoorzitter Dominik Winterling lichtten Berlinda Kerkhof en Klazien Brummel de betrokkenheid van uitgeverij Follow a Muse toe. Lili Schutte, manager Educatie van het orkest, ging in gesprek met componist Theo Loevendie, en illustrator Tjarko van der Pol vertelde over het illustreren en animeren voor de app. Ten slotte leidde Emma Rekers een korte zangworkshop.

De presentatie in beeld

 •                   Educatiemanager Lili Schutte interviewt componist Theo Loevendie. (Fokke van Saane Fotografie)
  Educatiemanager Lili Schutte interviewt componist Theo Loevendie. (Fokke van Saane Fotografie)
 •                   Directievoorzitter Dominik Winterling presenteert de app De nachtegaal. Manager EducatieLili Schutte kijkt toe op de achtergrond. (Fokke van Saane Fotografie)
  Directievoorzitter Dominik Winterling presenteert de app De nachtegaal. Manager EducatieLili Schutte kijkt toe op de achtergrond. (Fokke van Saane Fotografie)
 •                   Berlinda Kerkhof en Klazien Brummel van uitgeverij Follow a Muse geven uitleg over de app. (Fokke van Saane Fotografie)
  Berlinda Kerkhof en Klazien Brummel van uitgeverij Follow a Muse geven uitleg over de app. (Fokke van Saane Fotografie)
 •                   Illustrator Tjarko van der Pol vertelt hoe hij de geïllustreerde figuren in beweging liet komen (Fokke van Saane Fotografie)
  Illustrator Tjarko van der Pol vertelt hoe hij de geïllustreerde figuren in beweging liet komen (Fokke van Saane Fotografie)
 •                   Emma Rekers geeft het publiek een korte zangworkshop. (Fokke van Saane Fotografie)
  Emma Rekers geeft het publiek een korte zangworkshop. (Fokke van Saane Fotografie)

De nachtegaal

De app is gebaseerd op een poëtisch geanimeerde video-opname van het muzieksprookje De nachtegaal.

Hoofdpersoon is de trotse Igor. Hij vertelt hoe hij in het porseleinen paleis van de Chinese keizer terechtkwam en wat hem daar allemaal overkwam. Aan de hand van de app zingen leerlingen uit de groepen 5 en 6 het Nachtegaallied en schrijven ze er een eigen couplet over. Het karakter van Igor geeft volop gelegenheid om met de leerlingen in gesprek te gaan over emoties.

In de app zit alles wat een leerkracht nodig heeft. Het begeleidende lesmateriaal bevat kijk- en luisterfragmenten, suggesties voor gespreksstof, interactieve spellen en een activerende warming-up. Bijzonder is het extra videomateriaal waarin Theo Loevendie vragen beantwoordt over zijn compositie.

 • muziek: Theo Loevendie - De nachtegaal
 • uitvoerenden: het Concertgebouworkest o.l.v. Leonard Kwon
 • verteller: Rop Verheijen
 • illustraties: Tjarko van der Pol

Met dank aan...

De educatieve app De nachtegaal is tot stand gekomen dankzij de financiële steun van het Jacobson Fonds, het Ben Pauw Fonds, het Willem & Wilhelmina Bouwes Fonds, het In Memoriam Hester van Kralingen Fonds, het Helen Wieringa Fonds en het Alfred Nijkerk Fonds.

informatie voor basisscholen

Voor kinderen thuis

Steun ons onderwijsprogramma

Onze programma's voor scholen worden mede mogelijk gemaakt door particuliere schenkers.