Winnaar Prix de Salon 2021 bekend!

De jury is eruit: de winnaar van de Prix de Salon 2021 is Susanne Niesporek! Bekijk de video waarin zij meer vertelt over het muzikale plan waarmee zij de prijs gewonnen heeft.
Susanne Niesporek - foto: Mladen Pikulic
Susanne Niesporek - foto: Mladen Pikulic

Onze business club De Salon reikt eens per jaar de Prix de Salon uit aan een orkestlid dat een bijzonder muzikaal plan heeft ten behoeve van zijn of haar muzikale ontwikkeling. 

Winnaar van 2021, violiste Susanne Niesporek, werkt aan een boek waarin gedachtes (persoonlijke teksten) en beelden (onder meer schilderijen, aquarellen en etsen) met betrekking tot muziek, ons leven en de dood centraal zullen staan. Memento mori en carpe diem zijn hoofdthema’s in het boek.

Het muzikale uitgangspunt vormen Bachs Goldberg-variaties, BWV 988 in een transcriptie voor strijktrio, die Susanne zal opnemen met haar collega’s Saeko Oguma en Benedikt Enzler.

'Voor mij zijn de Goldberg-variaties een metafoor voor een levensloop, van geboorte tot dood. En dan in een cirkel, want aan het eind komt ook de aria van het begin weer terug.'

- Susanne Niesporek

Diverse mensen zullen bijdragen aan het boek, zoals kunstenaars, wetenschappers, mensen werkzaam in de gezondheidszorg of het onderwijs en natuurlijk musici. De opbrengsten van het boek zullen volledig ten goede komen aan een goed doel.

Uit het juryrapport

“De jury is onder de indruk van het vergevorderde stadium waarin Susannes concept zich bevindt, en vindt de combinatie van het boek en de muziek heel inspirerend. Het is een heel persoonlijk project, dat duidelijk veel betekent voor Susanne. Het belooft een prachtig gedenkschrift te worden met grote betekenis voor haarzelf én anderen, dat haar muzikale en persoonlijke ontwikkeling zonder twijfel ten goede zal komen. Doordat het bijdragen uit zeer diverse hoeken zal bevatten, van musici tot beeldend kunstenaars en wetenschappers, wordt het een veelzijdig en aansprekend boek.”

Lees meer over business club De Salon